Jak vybrat sprchovou vaničku

Krátký článek, který Vás v základních bodech seznámí s tím, jak si vybrat správnou sprchovou vaničku pro Vaši koupelnu.

Sprchová vanička je nezbytnou součástí každé koupelny. Poskytuje pevný a spolehlivý základ pro výsledný sprchový kout. Nalezení dokonalé sprchové vaničky však může být v dnešní době velmi složité. Abyste se při výběru neztratili, připravili jsme pro vás průvodce výběrem ideální velikosti, materiálu a jedinečného stylu pro vaši koupelnu.

Tvar

Prozkoumejte různorodost jednotlivých tvarů. V nabídce naleznete formáty od klasických čtvercovýchobdélníkových vaniček až po inovativní čtvrtkruhové nebo asymetrické. Vyberte pro vás tu nejvhodnější variantu, která zajistí maximální využití prostoru a zároveň zvýší estetickou přitažlivost vaší koupelny.

Obdélníkové

- vhodné do větších koupelen

- větší rozměry zajišťují komfortní sprchování i pro dvě osoby

Čtvercové

- patří mezi nejoblíbenější variantu

- disponují dostatečným prostorem pro pohodlné sprchování

- šetří koupelnový prostor

Čtvrtkruhové

- zaoblený tvar

- menší než čtvercové – hodí se tak do velmi malých prostor

Asymetrické

- ideální pro atypicky řešené koupelny

Rozměry

Rozměr volíme podle dispozičních možností koupelny a zvoleného tvaru sprchové vaničky. U čtvercových vaniček patří mezi nejoblíbenější rozměry 80x80 cm, 90x90 cm a 100x100 cm, u obdélníkových pak 100x80 cm, 120x90 cm, 140x90 cm. Existuje samozřejmě mnoho jiných velikostních variant, vybere si opravdu každý. Rozměry menší než 90x90 nedoporučujeme z důvodu menšího komfortu při sprchování.

Výška

Vysoké vaničky jsou praktické zejména při sprchování dětí nebo domácích mazlíčků, napodobují tak funkci klasické vany, a přitom si stále ponechávají výhodné prostorové vlastnosti sprchových vaniček. Nízké vaničky je vhodné zvolit u osob se sníženou mobilitou, usnadňují vstup do sprchového koutu a navíc vypadají velmi elegantně díky jejich minimalistickému provedení. Zvolená vanička tak může hladce splynout s vaším stávajícím interiérem nebo se stát ústředním bodem a dodat prostoru nádech elegance a sofistikovanosti.

Materiál

Pokud jde o výběr vhodného materiálu, existuje několik možností, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti a výhody. Při výběru materiálu pro sprchovou vaničku je důležité zvážit faktory jako je odolnost, snadná údržba, estetika a vliv na životní prostředí. Výběrem správného materiálu si můžete zajistit funkční a vizuálně atraktivní sprchování na dlouhá léta dopředu.

Akrylát

Jedním z oblíbených materiálů pro sprchové vaničky je akrylát. Akrylátové sprchové vaničky jsou lehké, což příznivě ovlivňuje jejich instalaci a manipulaci. Jsou velmi odolné vůči prasklinám a odštěpkům, zaručují tak dlouhou životnost. Akrylátové vaničky mají navíc hladký a neporézní povrch, který umožňuje jejich snadné čištění a udržování. K dispozici jsou v široké škále barev a stylů, přizpůsobí se tak jakémukoliv interiéru koupelny.

Smalt

Smaltované sprchové vaničky jsou oblíbené zejména díky svým nízkým pořizovacím nákladům. Jsou odolné vůči chemickým, ale i mechanickým poškozením, v průběhu používání nemění svou barvu. Mají elegantní hladký a lesklý povrch, který se hodí jako doplněk do každé koupelny. Nevýhodou je pak velmi kluzký povrch, který doporučujeme doplnit protiskluzovými prvky, pro zajištění větší bezpečnosti.

Litý mramor

Vaničky z litého mramoru patří mezi ty vůbec nejkvalitnější. Litý mramor je výhodný z hlediska pevnosti, stability i nosnosti, která se pohybuje až do 300 kilogramů. Mezi jeho další přednosti patří tepelné izolační vlastnosti a snadná údržba povrchu. Vaničku můžete instalovat jakýmkoliv způsobem – podezdít, zabudovat do podlahy nebo usadit na nožičky. Cenově však patří mezi ty dražší vaničky.

Keramika

Keramické sprchové vaničky disponují velkou odolností a pevností materiálu. Jsou snadné na údržbu, mají vysokou nosnost, a i přesto jsou stále cenově dostupné. Jedinou nevýhodou u tohoto materiálu je jeho vyšší hmotnost, která znesnadňuje nejen manipulaci, ale i instalaci samotného produktu.

Závěrem lze říci, že sprchové vaničky jsou nezbytnou součástí každé koupelny. Díky široké škále dostupných materiálů, velikostí a designů, můžete najít opravdu ideální vaničku vyhovující vašim potřebám a preferencím. Ať už se rozhodnete pro elegantní a moderní akrylátovou vaničku nebo zůstanete u keramické klasiky, investice do kvalitní sprchové vaničky nepochybně zlepší váš zážitek ze sprchování. Kromě toho jsou sprchové vaničky díky své odolnosti a snadné údržbě dlouhodobou a cenově výhodnou volbou. Při správné péči a pravidelném čištění vydrží sprchové vaničky při běžném každodenním používání mnoho let.

Nyní máte již základní přehled ve sprchových vaničkách a můžete pokračovat v nákupu: sprchové vaničky.